luni, 25 februarie 2013

Ponta asigură militarii că nu va recalcula toate pensiile, ci va găsi o soluţie pentru pensii tăiate


Guvernul nu va recalcula din nou toate pensiile speciale, în condiţiile în care peste 90% dintre pensionarii militari au câştigat în urma acestui proces, ci va căuta o "soluţie echitabilă" în cazuri punctuale, pentru acei pensionari care au avut de pierdut, i-a asigurat premierul Ponta pe militari.
"Nu se pune problema să luăm iarăşi toate pensiile militare, să începem să le recalculăm, să stârnim vreo panică în cei peste 160.000 beneficiari. Dacă există probleme punctuale, acestea se rezolvă fie - dacă e vorba de probleme administrative - doar pentru acele zone în care s-au descoperit probleme, dacă este vorba cumva de probleme care au şi incidenţă juridică, sunt instituţiile statului care cercetează. Dar mesajul meu este foarte clar: nu se pune problema în acest moment şi nici în viitor să luăm de la capăt toate pensiile militare", a spus Ponta, după ce a participat la prezentarea raportului de activitate pe 2012 al Ministerului Apărării Naţionale.

El a arătat că peste 90% dintre pensionarii militari au avut de câştigat în urma procesului anterior de recalculare a pensiilor, iar restul a avut de pierdut. Pentru această ultimă categorie, Guvernul va căuta o "soluţie echitabilă" pe termen mediu şi lung, a precizat Ponta.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a arătat că au fost o serie de probleme la calculul pensiilor speciale, dar că nu miniştrii sunt cei care calculează pensii, ci persoanele cu atribuţii legale, iar acestea vor răspunde dacă sunt vinovate, în funcţie de concluziile Parchetului, Curţii de Conturi sau Avocatului Poporului.

El a asigurat şi atunci că, în pofida problemelor de recalculare, pensiile speciale nu vor fi recalculate, ci vor fi îndreptate greşeli în cazuri punctuale.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, marţi, că pregăteşte un proiect de lege privind pensiile ocupaţionale, care va intra în dezbaterea parlamentară până la sfârşitul sesiunii şi a făcut un apel către parlamentari pentru o iniţiativă de îndreptare a erorilor la calcularea pensiilor.

Câmpeanu a spus că s-au creat foarte multe nedreptăţi şi disfuncţionalităţi în sistemul de pensii, arătând că nici nu s-a realizat recalcularea fiecărei pensii pe baza contribuţiei, pentru că, spre exemplu, cadrele militare nu au contribuit şi nici nu s-a făcut o economie la buget pentru această recalculare.

Mariana Câmpeanu a fost audiată la Comisia de muncă în urma unui raport al Avocatului Poporului care sesiza nereguli la recalcularea pensiilor speciale.
 

http://www.mediafax.ro/social/ponta-asigura-militarii-ca-nu-va-recalcula-toate-pensiile-ci-va-gasi-o-solutie-pentru-pensii-taiate-10598463/foto

sâmbătă, 2 februarie 2013


vineri, 1 februarie 2013

Informare privind discutiile purtate la Craiova cu ministrul Apararii Nationale

Pana in prezent, domnul ministru al Apararii Nationale a raspuns pozitiv si in termen scurt la toate solicitarile SCMD.

Domnul ministru va vizita mai multe garnizoane si va avea discutii inclusiv cu militarii rezervisti.

Referitor la ceea ce s-a inteles din pozitia exprimata la Craiova, cu privire la cele doua ordonante de urgenta solicitate de catre SCMD, vom reveni cu precizari, probabil luni, 05.02.2013, dupa ce vom avea o discutie cu domnia sa.

PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU

vineri, 1 februarie 2013






APEL GENERAL – „REDUCEŢI DEFICITUL DE SOLIDARITATE!”


Dragi camarazi,
La nivel strategic, peste tot în lume, politica  utilizează tehnica de inducere a stabilităţii în zona de proximitate. De regulă, sunt vizate spaţiile fizico-geografice ale capitalelor, în care, stabilitatea socială să confere cât mai multă siguranţă şi confort politic,  managerial. Pribegite, de-a lungul timpurilor, prin mirajul diferitelor nuanţe ale democraţiei moderne,  structurile militarizate au fost utilizate, în mod indirect şi mascat, atât în procesul menţinerii stabilităţii social –politice, cât şi în preluarea puterii, prin instrumentul declarat ca apanaj al democraţiei, alegerile. Nu trebuie să negăm faptul că şi în aceste timpuri paradoxale în care ne luptăm „fiecare cu fiecare şi toţi cu toţi”, cei mai mulţi membri ai SCMD, în frunte cu controversaţii conducători, am participat efectiv la schimbarea de putere. Această participare efectivă şi benefică, în speranţa unei schimbări, a fost posibilă prin implicarea celor care s-au aflat permanent în proximitatea fizico –geografică a opoziţiei iar conducătorii au avut contacte directe  formale şi informale cu liderii acestor formaţiuni, „însetate de putere şi de dreptate”. Puterea a fost preluată iniţial, printr-o „revoluţie de catifea” în Parlament, apoi a fost temeinic susţinută de noi, în campania electorală. În toată această perioadă, de la centru spre periferia geografică sindicală ni s-au transmis semnale de încurajare şi speranţă. Noua putere s-a instalat din decembrie 2012, iar vechea noastră conducere sindicală a  tăcut definitiv, împreună cu inimoşii noştri camarazi din proximitatea politicii , adică filialele din Bucureşti. Iată de ce au început să curgă, cu tot mai mare intensitate, semnale de alertă dinspre teritoriu spre centru, prin care, cei trataţi cu dispreţ şi uitare îşi exprimă, cu o anumită convergenţă, nemulţumirile.
Dragi camarazi,
Senzaţia neplăcută pe care o trăim astăzi, toţi cei din teritoriu, sub aura dăunătoare a dispreţului politic şi a tăcerii manageriale sindicale, mă obligă să revin cu unele opinii părtinitoare faţă de cei umiliţi, cei 26.5000 de pensionari , victime ale unui abuz fără precedent, în istorie.
·       Suntem cu toţii conştienţi , că de la sine, litigiile nu se pot rezolva în absenţa unei decizii, acestea se amplifică prin intervenţia unor factori care, le însoţesc;
·       Litigiul pensiilor militare este recunoscut oficial de cei care au preluat puterea şi gestionează absolut, toate treburile publice ale ţării;
·       Prin vocea autorizată a generalului Corneliu Dobriţoiu, am aflat că auditul şi Curtea de Conturi au constatat şi recunoscut haosul general, din sistemul de revizuire şi recalculare al pensiilor militare;
·       Greşelile de calcul ce au condus la diminuarea pensiilor militare a celor 26.500 de pensionari militari instaurează (sper eu, pentru nu prea mult timp) microbul discriminării, generat prin invenţia unei legi artificiale, ce ne plasează în tranşeele dezbinării şi vrajbei;
·       Aceste greşeli au fost recunoscute de fosta opoziţie şi utilizate ca „bombe electorale” iar după preluarea puterii s-au dat asigurări că „se va face dreptate până la capăt” în două etape: readucerea pensiilor la cuantumul din decembrie 2010; refacerea legislaţiei în domeniul pensiilor ocupaţionale.
În aceste condiţii, cu mare marjă de eroare reparatorie, problemele care ar trebui să fie solicitate prin dialog cu reprezentanţii puterii, ar putea fi :
 1. Când (sau până când) se produc reparaţiile şi se stopează abuzul grosolan recunoscut  şi asumat multilateral, de noua putere? (pentru moment, alte discuţii sunt de prisos);
 2. Publicarea concluziilor rezultate în urma controalelor auditului şi Curţii de Conturi la Casele Sectoriale de pensii şi a măsurilor întreprinse în scopul efectuării corecţiilor necesare.
Dragi camarazi,
De la înfiinţare şi până în prezent, la temelia SCMD, au fost infiltrate „escavatoarele diversiunii” pentru a săpa cu temeinicie la creşterea deficitului de solidaritate. Cuprinşi de beţia implicării şi a orgoliului personal, mulţi dintre noi, ne-am  exprimat nu numai opiniile ci şi metodele  de implementare a propriilor adevăruri. Din  prea multe opinii divergente s-a născut şi propagat virusul ucigaş al descompunerii şi dezbinării SCMD. Acesta a găsit teren propice în nişte trupuri obosite de climatul social mincinos şi mocirlos precum şi în nişte minţi şi suflete chinuite de neşansa apărării în justiţie. Prin urmare, de la vest la est şi din nord în sud, fiecare cerem câte ceva şi primim, mai nimic. În ultima perioadă de timp, am constatat că marea majoritate a filialelor au renăscut şi au preluat lupta pentru refacerea dreptăţii şi aflarea adevărului. În unele filiale, cum este Filiala 1 Piteşti, formele de protest public împotriva abuzului evident şi barbar, au conotaţii extreme. Cazul  colegului Ghiţă Puiu, jurist şi fost comandant, ne sugerează şi confirmă sumedenia de tragedii personale în care unele familii abuzate finaciar, prin furt, îşi trăiesc dramele. În contradicţie cu zbaterile teritoriale,  în proximitatea fizico- geografică a puterii este linişte, armonie şi pace. Chiar şi unele filiale „uitate de lume” mai au pe blogurile lor, mesaje de anul nou. Personal, nu mi-am pierdut speranţa şi nici încrederea în USL. Sunt însă circumspect la măiestria cu care unii lideri au schimbat macazul şi ne-au orientat pe „linia moartă” a reparaţiilor nedreptăţii.
Din aceste considerente vă sugerez:
1.         Planificaţi şi organizaţi dialogul cu Puterea, în săptămâna viitoare, la Bucureşti. Această activitate trebuie asumată de cineva. Salut iniţiativa Filialei Craiova, are sprijinul meu total, însă, ar fi  benefică  şi prezenţa Membrilor Comitetului Director. Scopul acestui dialog va fi atins dacă vom avea drept parteneri, pe domnii miniştri de resort.
2.         În paralel cu pregătirea şi desfăşurarea dialogului, atât la nivel central cât şi teritorial, pregătim mitingul la Bucureşti, care va avea loc în condiţiile în care, nu avem soluţii pozitive de stopare a furăciunii. Cineva trebuie să obţină aprobări, cineva trebuie să coordoneze eforturile, la nivel naţional. Dacă nu SCMD, atunci CINE?
3.         Pentru că este atât de greu să decizi în condiţii de incertitudine, vă sugerez domnilor din Comitetul Director să adunaţi datele şi informaţiile necesare în aceste 5 zile, cu privire la potenţialul combativ şi să acţionaţi în condiţii certe.
4.         Pentru a veni în sprijinul Comitetului Director, vă sugerez domnilor preşedinţi de filiale, să cereţi Comitetului director o implicare directă şi hotărâtă în  acest demers şi să comunicaţi acestuia în următoarele 5 zile, cu cine puteţi participa la miting.Dacă majoritatea dintre noi vom confirma necesitatea dialogului, iar în absenţa soluţiilor de bun simţ, necesitatea şi posibilitatea mitingului, atunci SCMD „nu este pe ducă!”
Dragi camarazi, este timpul ca domnul Premier să dea răspunsul la întrebarea retorică din campania electorală
” Să vedem în cât timp putem să dăm ceea ce guvernul trecut a luat în mod greşit. Nu este vorba de cantitate, ci e vorba de a face dreptate „(Victor Ponta). Acest lucru îl dorim şi noi domnule Premier nu cât ni s-a luat ci când daţi înapoi CE S-A FURAT. Pentru a da înapoi ce, pe nedrept, s-a luat trebuie adoptată OUG! Orice alte potriviri de cuvinte meşteşugite nu mai sunt de folos nimănui.  Acestea sunt doar câteva din argumentele necesare ce impun ca, Apelul General să fie  adresat tuturor filialelor şi MEMBRILOR Comitetului director " Dacă dorim, cu toţii, să avem vreo şansă, strângeţi rândurile şi  REDUCEŢI URGENT, DEFICITUL DE SOLIDARITATE!”

PS.AZI, 01.02.2013

Dragi camarazi,
Vă respect toate punctele de vedere şi opţiunile promovate pe bloguri şi e-mail. Fiecare îşi exprimă „OFF-UL” din poziţia specifică în care îşi trăieşte propria-i dramă, generată de nişte iresponsabili, (incorigibili). Vă atenţionam în „Dialogul Surzilor „ asupra necesităţii adoptării unei poziţii pragmatice”. Adică, un dialog cu partea capabilă să ia o decizie de stingere a litigiului  pensiilor, generat de un abuz primitiv şi, simultan cu acesta, pregătirea unui mare miting, în care să solicităm Primului Ministru, un răspuns public (când rezolvă litigiul celor 26.500 ?). După cum ne-au informat camarazii din Craiova, domnul Ministru Duşa a dat un răspuns sincer (31.01.2013), în prezenţa primarului Craiovei,  în ceea ce priveşte emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru aducerea pensiilor celor cărora le-a scăzut, la cuantumul din 2010. Acest obiectivnu face obiectul activităţii domniei sale,..... deoarece până nu clarifici legislativ problema pensiilor, restul sunt cârpeli”. Prin urmare, ce dialog serios  se mai poate  desfăşura între două părţi în care, partea decizională recunoaşte că „obiectivul nostru imediat este o cârpeală”. Am să „recunosc” şi eu că,  într-o lume politică, vidă, sterilă şi arogantă este „mai bine” să promovezi furtul şi minciuna. Prin urmare, cei care doriţi, cu sinceritate, o anumită şansă  de reuşită, renunţaţi momentan, la acuzaţii şi intraţi în formaţia şi cadenţa sindicatului. Împreună, suntem cei mai puternici! Şansa dialogului rămâne deschisă dar solicitaţi Comitetului Director pregătirea mitingului în capitală. Vom „judeca conducătorii” după ce trece "zavera".  Acum nu avem timp! Filiala 1 Braşov are deja un reprezentant pentru dialog şi  60 de camarzi pregătiţi pentru îmbarcare. Cu salutări de bine pentru Filialele Sector 6 Buc., Craiova, Piteşti, Botoşani, Câmpul–Lung Moldovenesc, Focşani, Râmnicu Sărat, Suceava, Iaşi, Caracal, Timişoara, Calafat - col .r. Calin Jenica . Pentru celelate filiale care tac, să le dăm o mână de ajutor. ASTĂZI, 01.02.2013, LA ORELE 16.00, pe postul TV ”Antena 1 Brasov” voi relua, în direct, argumentele de luptă sindicală pentru ”A SE FACE DREPTATE PÂNĂ LA CAPĂT”

Preşedintele Filialei 1 Braşov
Prof.univ.dr. Petrişor Mandu