marți, 12 ianuarie 2016

PENTRU APARAREA ONOAREI SI DEMNITATII MILITARILOR


              
                   In toate tarile civilizate armata se bucura de aprecierea si respectul societatii si guvernantilor, fiind considerata, pe buna dreptate, garantul independentei si suveranitatii statale.
                   In Romania, periodic si sistematic, unii guvernanti, prin deciziile politice luate, umilesc aceasta importanta categorie profesionala. Acestia, considera, ca armata este buna doar pentru a-si varsa sangele pe campul de lupta in cazul unor conflicte armate, iar pe timp de pace, sa dea onorul ”mai marilor zilei”, la paradele militare si eventual, pentru ca acestia sa-si faca cateva poze cu mutilatii din teatrele de operatii, sau cu copiii celor care se intorc acasa in sicrie, poze ce dau bine la opinia publica in campaniile electorale.
                   Biroul executiv Zalau, in sedinta din 11 ianuarie 2016, analizand continutul si consecintele modificarii Legii 223/2015, privind pensiile militare de stat prin OUG nr. 57/2015
CONSTATA
a)     modificarea adusa Legii 223/2015 prin  pct. 4, 5 si 6 ale OUG nr. 57/2015 este neconstitutionala, prin prisma prevederilor art. 115, al. 4 si 6 din Constitutia Romaniei;
b)    sub pretextul invocat al clarificarii unor reglementari asa-zise “generatoare de confuzii”, in realitate s-a modificat fundamental modul de calcul si implicit cuantumul pensiilor.
Baza de calcul a fost restransa de la “media tuturor veniturilor brute…” la
“media soldelor lunare brute…”. Cuantumul pensiei pentru vechimea acumulata de peste 25 de ani, s-a redus de la 80% din baza de calcul la 65%, iar pentru vechimea acumulata mai mare de 25 de ani, s-a stabilit o “plafonare” la 85% din baza de calcul. In aceste conditii este clar ca aceste modificari, afecteaza in mod negativ cuantumul pensiei atat in defavoarea cadrelor active ce urmeaza sa iasa la pensie, cat si rezervistilor la care se declanseaza procesul de recalculare a pensiilor.
Aceasta   modificare,   este   si   discriminatorie   in  comparatie  cu  toate
 celelalte categorii de beneficiari a pensiilor de serviciu, la care se iau in considerare veniturile aferente ultimei luni sau anumitor perioade de timp, iar limita maximala este de 100% din baza de calcul.
                   Avand in vedere aspectele mentionate, obligatia noastra de aparare a intereselor legitime ale celor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, biroul executiv
HOTARESTE
-         Organizarea participarii la mitingul din 24 ianuarie a.c. a tuturor celor care-si exprima disponibilitatea in acest sens;
-         Organizarea unei intalniri cu parlamentarii din Salaj, pentru lamurirea situatiei create si a le cere sa-si respecte votul dat la adoptarea Legii 223/2015 si respingerea art. 40 a OUG nr. 57/2015.


BIROUL EXECUTIV AL SCMD – FILIALA ZALAU